Seminář o švédském školství (říjen 2016)

22.10.2016 07:32

Seminář o švédském školství  (říjen 2016)

V říjnu 2016 jsme měli u nás na katedře KAA milou návštěvu ze Švédska.

Paní učitelky  Frida Goransson a Åsa Starberg ze základní školy v Linköpingu informovaly studenty specializace v pedagogice o švédském školství a jeho struktuře. Studenti se například dozvěděli, že ve švédských školách rodiče nemusí platit za školní pomůcky, jídlo ve školní jídelně a výlety; že ve škole děti nesmí jíst sladkosti a „slanosti“;  že jejich školní rok začíná v polovině srpna a končí v polovině června; že na prvním stupni se neznámkuje a na dalších stupních je hodnotící škála od A do F. Studenty zaujalo, že žáci oslovují své učitele křestním jménem; že na prvním stupni nedostávají žáci téměř žádné domácí úkoly a hlavně, že všichni žáci používají IPady ke svému učení.

Ve výuce angličtiny se zaměřují zejména na vzájemnou komunikaci, k čemuž ve výuce využívají zejména dramatických technik, dialogů, her, písní, filmů a čtení knih v originále.

Velmi zajímavou částí byla prezentace metody WTR (Writing to Read), o které se můžete dozvědět více například zde: https://www.arnetrageton.no/Tekstskaping/engartikkler.htm.

Na závěr měly pro účastníky semináře připravené skořicové překvapení, protože den semináře zrovna vyšel na švédský svátek Kanelbullens dag (The Cinnamon Bun Day).

 

Zde jsou některé ohlasy studentů na seminář:

“I'm overwhelmed by the app which helps children to write and read - it's so amazing.”

“Too bad that iPads (or tablets generally) aren't used in Czech education because it has a lot of useful function. I also like not giving grades until the sixth grade.”

“I was impressed by the children in the videos who didn’t seem to act shy, and also by their level of English which seemed to me quite high for their age.”

“We’ve heard about the Swedish education system which is different in many aspects. I liked that idea of having breaks outside and I would appreciate eating fruit in schools, I don’t understand why do we have all the machines with candies, baguettes etc.”

Zapsala: H. Zitková

 

 

 

 

 

 

Zpět

Kontakt

Student-mentor-tutor

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode