Ohlédnutí za podzimem 2015

04.03.2016 05:55

Učíme se společně i letos

V zimním semestru akademického roku 2015/16 jsme opět velmi úzce spolupracovali s několika školami – pokračovali jsme ve spolupráci s Gymnáziem a Střední odbornou školou v Přelouči, ZŠ Benešovo náměstí v Pardubicích, nově jsme navázali spolupráci se ZŠ Studánka v Pardubicích a MŠ Kamínek v Pardubicích. Ve všech spolupracujících školách studenti bakalářského programu absolvovali observace hodin anglického jazyka a studenti magisterského programu se na některých školách podíleli na výuce anglického jazyka.  

Velmi rádi jsme opět využili ochoty paní učitelky Mgr. Martiny Hezké a jejích, v letošním školním roce již třeťáčků ze ZŠ Benešovo náměstí, a v zimním semestru jsme je třikrát pozvali k nám na univerzitu v rámci předmětu Sociální a pedagogická komunikace ve škole. V tomto předmětu si studenti prvního ročníku navazujícího magisterského studia zažijí a vyzkouší různé činnosti na podporu osobnostního a sociálního rozvoje. Zároveň mají možnost naplánovat, připravit a zrealizovat několik hodin anglického jazyka pro žáky prvního stupně a zkusit si tak reálnou výuku. Na základě ohlasů studentů je právě toto nejvíce inspirující a nejpřínosnější částí celého předmětu.

Výuka se uskutečnila i v neobvyklém prostoru spojovacího tunelu mezi starou a novou budovou univerzity, kde bylo dostatek prostoru k vzájemnému seznámení a vytvoření pohodové atmosféry pro další učení. V průběhu všech setkání se žáci naučili nová slovíčka a slovní obraty, písničky; procvičili konverzaci s dospělými studenty a prohloubili vzájemné vztahy. Osm studentů-budoucích učitelů angličtiny (z toho také jedna studentka z Jemenu) si ověřilo důležitost spolupráce, empatie, neverbální komunikace, dovednosti přizpůsobit anglický jazyk úrovni dětí a v neposlední řadě dovednosti řešení různých více či méně očekávaných situací, které se mohou objevit v učitelské profesi.

Věříme, že tato pokračující spolupráce byla přínosem jak pro studenty, tak i pro žáky. Naznačuje to i ohlas jednoho ze žáků: “Mně se líbilo: zpívání, předvádění dinosaurů, že jsme pracovali ve skupinách, piknik, oblékání studentů, kreslení a vyrábění, hledání oblečení v časopisech, hraní pexesa se Zdeňkem, věšení prádla, schovávání obrázků…prostě všechno.”

Fotogalerie

Zapsala: Helena Zitková, Katedra anglistiky a amerikanistiky, Univerzita Pardubice

 

 

Zpět

Kontakt

Student-mentor-tutor

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode