Setkání 3. didaktického klubu "Výslovnost - Popelka ve výuce angličtiny?"

18.12.2015 08:35

 

Další didaktický klub tentokrát na téma výslovnost, s podtitulem "aneb co jsme zjistili a co umíme", se uskutečnil 25. listopadu 2015 . Setkání se zúčastnili jak současní studenti bakalářského i navazujícího magisterského studia učitelství anglického jazyka, tak i učitelé z praxe, včetně našich absolventů. Milou návštěvou byla i účast doc. Píšové, jejíž aktivity realizované v rámci klinického roku spolu s dr. Černou byly inspirací pro znovuobnovení myšlenky organizování pravidelného setkávání učitelů ZŠ/SŠ/VŠ, absolventů a studentů. 

V první části klubu dr. Černá spolu s dr. Ivanovou prezentovaly výsledky svého výzkumu (nejenom) na téma výslovnost (GA ČR - Aspects of English Language Acquisition of Czech Students on the Onset of Teacher Education). V prezentaci se zaměřily na výslovnostní problémy českých studentů, potenciálních učitelů anglického jazyka, a to nejenom na úrovni jednotlivých segmentů (např. kvalita vokálů, trvání hlásek), ale i na úrovni vyšší (např. intonace). Tato zjištění mohou učitelům sloužit jako podnět k tomu, na co se při osvojování anglické výslovnosti zaměřit a proč. Druhá část třetího setkání patřila "mini-workshopu" o využívání hudby pro osvojování výslovnosti pod taktovkou dr. Zitkové a Mgr. Víta, ve které také zazněla píseň Perfect Day nazpívaná našimi studenty.

V závěru setkání vzešel ze strany přítomných námět pro další didaktický klub - aktivity rozvíjející mluvení. Doufejme, že další setkání na jaře 2016 bude stejně inspirativní jako poslední listopadové. 

Ještě jednou díky všem za účast a zajímavé diskuse!

Odkaz na zdroje pro osvojování výslovnosti: Computer assisted pronunciation training.pdf (191260)

Fotogalerie

Za didaktický tým zapsala: Irena Reimannová

Zpět

Kontakt

Student-mentor-tutor

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode